05.09.2013 - Szczawnica - 17.00

Foto:Pieninyinfo.pl, ewaluacja występu

Artykuły o nas:

Szczawnicki break-dance:

W Szczawnicy pod Domem Handlowym Halka młodzi ludzie z Litwy i Polski zaprezentowali się w nowoczesnym tańcu break-dance w projekcie "Feel the Beat" realizowanym przez sądecką fundację TOP.

Celem Fundacji jest działalność oświatowo-kulturalna w zakresie inicjowania i wspierania nowatorskich rozwiązań w różnorodnych dziedzinach społeczeństwa obywatelskiego, a szczególnie w ochronie praw i wolności człowieka, głównie zapobieganiu i przeciwdziałaniu uprzedzeniom, rasizmowi i wszelkim postawom prowadzącym do wykluczenia oraz rozwijaniu poczucia tolerancji i zrozumienia dla różnorodności.

W ramach projektu "Feel the Beat" 20 młodych artystów (po 10 z Polski i Litwy) spotkało się w Nowym Sączu,  gdzie podczas 4 dniowych zajęć we wrześniu br. wspólnie przygotują różne formy artystycznej ekspresji (np. graffiti i malarstwo, street-art i break-dance, hip-hop i freestyle.)

Owoce ich pracy zostaną pokazane podczas tournee po Polsce i Litwie w miastach, z których pochodzą uczestnicy (łącznie 6 miast). Współpraca powinna zaowocować zainteresowaniem, promować międzykulturową współpracę na polu przedsięwzięć artystycznych, sprzyjać szerzeniu tolerancji między młodymi ludźmi, przełamywać stereotypy wobec młodych wykonawców sztuki z różnych krajów i umacniać twórczą współprace polskich i litewskich artystów.  (Pieninyinfo.pl)

Break-dance pod wiewiórką

W czwartek piątego września o godz. 17.00 na placu pod domem towarowym „Halka” miał miejsce pokaz tańca break-dance w wykonaniu grupy młodzieży pochodzącej z Polski i z Litwy.

Występ odbył się w ramach projektu przygotowanego przez Fundację TOP, która  od 1 września organizuje 2013r. projekty dla młodych artystów z Litwy i Polski. Dzięki informacjom udostępnionym przez Panią Julię Goncharovą dowiedzieliśmy się więcej na temat Fundacji i działań przez nią podejmowanych.

Fundacja ta (z Nowego Sącza) w 2013 r. prowadzi projekt „Feel the Beat” realizowany przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego oraz Departamentu Dyplomacji Publicznej i Kulturalnej Ministerstwa Spraw Zagranicznych w ramach konkursu Współpraca w dziedzinie dyplomacji publicznej 2013 r. Dwudziestu młodych artystów (po 10 z Polski i Litwy) spotyka się w Nowym Sączu,  gdzie podczas 4-dniowych zajęć we wrześniu 2013 r. wspólnie przygotowują różne formy artystycznej ekspresji (np. graffiti i malarstwo, street-art i break-dance, hip-hop i freestyle.) W ramach projektu występują w Szczawnicy, w Nowym Sączu, w Krakowie i na Litwie.

Okazuje się, że szczawnicki plac pod wiewiórką to doskonałe miejsce dla tego typu pokazów. Pod „Halką” zebrało się sporo widzów, którzy gromkimi brawami nagrodzili występujących.

Organizatorzy składają serdeczne podziękowania panu Pawłowi Zachwiei z zakładu fotograficznego za udostępnienie prądu oraz władzom miasta za miłe przyjęcie.

Autor: Agnieszka Stopka

Feel the Beat Szczawnica!  (InfoSzczawnica.pl)

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz