13.09.2012 - Krynica, Deptak, 14.00

Streetbreakers » Streetbreakers on Tour, 2012 » 13.09.2012 - Krynica, Deptak, 14.00

Krynica:Streetbreakers on Tour. Graffiti, break - dance, hip - hop

STREETBREAKERS to grupa szesnastu młodych artystów - po czterech z Polski, Ukrainy, Słowacji oraz Węgier, którzy spotkali się w Nowym Sączu. Tutaj podczas pięciodniowych zajęć (8 -12 wrzesień) wspólnie przygotowywali różne formy artystycznej ekspresji, w tym np. graffiti i malarstwo, street - art i break- dance oraz hip - hop i freestyle.

Dzisiaj (13 września) owoce swojej pracy pokazali na krynickim deptaku. Tutaj dołączyli do nich breakdance - owcy z Krynicy - Zdroju. Wczesniej STREETBREAKERS prezentowali się w Nowym Sączu, w którym wystąpią jeszcze jutro. (godz. 11. Rynek). Potem (13 - 22.września.) wyruszą w tournee. W Polsce odwiedzą jeszcze Żywiec (14 września) i Kraków (15 września), a natepnie pojadą na Słowację, Węgry oraz Ukrainę, do miast, z których pochodzą. Ta współpraca młodych ludzi niewątpliwie zaowocuje przyjaźnią i życzliwością oraz wzrostem świadomości znaczenia nowoczesnej sztuki wśród wszystkich jej odbiorców. Głównym partnerem projektu ”Streetbreakers on Tour” jest Fundacja „TOP” - Tolerancja Odwaga Przyszłość”. Celem jej jest działalność oświatowo - kulturalna w zakresie inicjowania i wspierania nowatorskich rozwiązań w różnorodnych dziedzinach, a szczególnie w ochronie praw i wolności człowieka, zapobieganiu i przeciwdziałaniu uprzedzeniom, rasizmowi oraz rozwijaniu poczucia tolerancji i zrozumienia dla różnorodności. Prezesem Fundacji „TOP jest Bruno Vastmans, nauczyciel z wieloletnim doświadczeniem w koordynowaniu projektów dotyczących mniejszości narodowych, tym m.in. "Czy my się znamy?" (2005); "Ja Wam Pokażę" (2007); "Usłysz i Zapamiętaj" (2008) oraz międzynarodowych - „Dura Lex Sed Lex” na Bałkanach (2004); „Study Tours to Poland” (2007 - 2011); „We Are One” (2009-2011); „Krzyk Ulicy” (2011).

(Red. M) fot. aut.

Autor: Małgorzata Kareńska,

(http://www.malopolskie.tv/artykuly/kultura_i_rozrywka/krynica_streetbreakers_on_tour_graffiti_break_dance_hip_hop-2911.html)

Partnerzy i Sponsorzy