Chodź, pomaluj mi życie

STRONA PROJEKTU

Młodzież twierdzi najczęściej, że lekcja historii jest nudnym zbiorem dat i faktów, w którym nie widzą głębszego sensu.
Historia staje się dla nich wyzwaniem, jeśli wymagany od nich kreatywnego podejścia, z użyciem nowoczesnych środków, z próbą zainteresowania szerszej publiczności rezultatami ich własnych badań.
Aby to osiągnąć, zapraszamy młodzież z Nowego Sącza do wzięcia udziału w projekcie „Chodź, pomaluj mi życie”, w którym młodzi ludzie sami poszukują śladów osób ważnych dla historii miasta i jego okolic.
Informacje, jakie znajdzie młodzież, zostaną następnie zaprezentowane w oryginalny i kreatywny sposób mieszkańcom Nowego Sącza. Przypomnimy dziesięć postaci historycznych umieszczając wpisy na ich temat na nowej stronie internetowej i portalach społecznościowych jak facebook (ze zdjęciami, biografiami, interesującymi szczegółami, …) Oprócz tego w sklepach i supermarketach rozprowadzimy bezpłatne foldery informacyjne. W końcu postaramy się wzbudzić zainteresowanie minioną historią pięcioma olbrzymimi muralami umiejscowionymi w różnych punktach miasta.

„Projekt zrealizowano przy wsparciu finansowym Województwa Małopolskiego”

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej