Polonijna kolonia dla dzieci, sierpień 2013 r.

W sierpniu 2013 r. Fundacja TOP dzięki wsparciu Konsulatu Generalnego Rzeczypospolitej Polskiej w Charkowie miała okazję zaprosić dziewięcioro dzieci wraz z opiekunami z obwodu Donieckiego (Ukraina) do Polski na pobyt edukacyjno-krajoznawczy w Województwie Małopolskim. Nasz partner ukraiński, Towarzystwo Kultury Polskiej Donbasu, towarzyszyło nam w tym i pomogło przygotować ciekawy program dla dzieci.

Zobacz, co robiliśmy:

Dzień 1, 14.08 środa:

- Przyjazd uczestników

- Zakwaterowanie, sprawy organizacyjne

- Warsztaty integracyjne (2 godz.)

- Powitanie przez prezesa Fundacji TOP, mgr Bruno Vastmansa

- Prezentacja programu, wspólne ustalenie reguł pracy w grupie (1 godz.)

Dzień 2, 15.08, czwartek:

-  Ćwiczenia językowe z użyciem metod aktywnych (przewidujemy 3 ćwiczenia po 3 godz. w kolejnych dniach) (3 godz)

- Spacer po Nowym Sączu (3 godz)

- Zajęcia wieczorne: udział w pokazie nowoczesnego tańca z uczestnikami projektu Streetbreakers

Dzień 3, 16.08, piątek:

-  Wyjazd do Krakowa, zwiedzanie Park Miniatur "Świat Marzeń"

- Zwiedzamy Kraków - zwiedzanie Wawelu, Rynku i Starego Miasta

Dzień 4, 17.08, sobota:

- Wyjazd w góry: Dębno, historyczny kościół drewniany, Szczawnica, Wąwóz Homole (spacer pięknym malowniczym szlakiem)

- zwiedzanie Ablandia (park linowy)

Dzień 5, 18.08, niedziela:

- Obrzędy i zwyczaje polskie, elementy tańca regionalnego (4 godz.)

- Wyjazd do Krynicy ze studentami PWSZ. Krynica Górska jest najbardziej znanym kurortem w Polsce. Zwiedzanie Muzeum NIKIFORA. (4 godz.)

- Ognisko

Dzień 6, 19.08, poniedziałek:

- Ćwiczenia językowe z użyciem metod aktywnych (3 godz)

- Udział w warsztatach: garncarstwo, cyrk prowadzonych przez młodych polskich artystów, Zespół Marcina Fornala (4 godz)

- Program wieczorny: Fire Dance, Zespół Marcina Fornala

Dzień 7, 20.08, wtorek:

- Ćwiczenia językowe z użyciem metod aktywnych (3 godz)

-  Ścianka wspinaczkowa (Hala Widowiskowo-Sportowa Miejski Ośrodek Sportu i Rekreacji w Nowym Sączu)

- Koncert (2 godz.)

Dzień 8, 21.08, środa:

- Pływanie w otwartym basenie w Kompleksie Rekreacyjno-Wypoczynkowym w Nowym Sączu

- Ewaluacja warsztatów

- Wyjazd uczestników

_________________________________________________________________________________________________

Polonijna kolonia dla dzieci w Nowym Sączu w sierpniu 2013 r. jest współfinansowana ze środków Konsulatu Generalnego Rzeczypospolitej Polskiej w Charkowie.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej