Rynek

Nowosądecki kwartet » Rynek

Powierzchnia 150 x 120 m czyni z Rynku nowosądeckiego jeden z największych placów w Polsce. Szczególny jest też jego symetryczny kształt: odchodzi od niego 10 ulic, 8 z nich to przedłużenia ramion Rynku. W roku 1894 pożar spustoszył nie tylko stary, tak zwany drugi ratusz, ale też znaczną część okolicznych kamienic. Ratusz i wiele kamienic zostało później odbudowanych.

W lipcu 1933 postanowiono w Trzeciej Rzeszy, że najważniejsza ulica lub plac w każdym mieście ma nosić imię Adolfa Hitlera. Skutkowało to tym że - jak w wielu innych miastach - w czasie okupacji Rynek został nazwany Adolf-Hitler-Platz. Polityka ta była częścią kultu jednostki w odniesieniu do osoby dyktatora w nazistowskiej Trzeciej Rzeszy.

Podobna procedura miała miejsce po wojnie. Przez kilka lat Rynek nosił nazwę Plac Józefa Stalina. Wraz z upadkiem ideologii stalinowskiej Rynek odzyskał swoją dawną nazwę.

W 1966 r. została położona nowa płyta. Następnie częściowo zabroniono parkowania na placu, przez co jego rozmiary stały się bardziej widoczne. W czasie ciepłych letnich miesięcy pojawiają się tu ogródki piwne, które nieco zasłaniają widok na ratusz.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej