ul. 1 Maja

Nowosądecki kwartet » ul. 1 Maja

Ul. 1 Maja nazywała się początkowo Gasse I. W czasie zaboru austriackiego ulice Kolonii Kolejowej były po prostu numerowane. Kiedy z biegiem czasu niektóre z nich otrzymały swoje pełne nazwy, numerację zmieniono. Przez krótki czas ulica nosiła imię Bilińskiego, ale już w 1918 r. pojawia się nazwa ul. Legionów, dla upamiętnienia Legionów Polskich, które powstały w roku 1914 pod przywództwem Józefa Piłsudskiego, aby walczyć o niepodległość Polski. Stanowiły oddzielną formację Armii Austro-Węgierskiej. W 1917 r. oddziały legionowe zostały przekształcone w "Polską Siłę Zbrojną".

Niemieccy okupanci, oczywiście, nie mogli pogodzić się z tą nazwą i zmienili ją na Kasernenstraße, wskazującą na bliskość koszarów wojskowych.

Po II wojnie światowej zdecydowano się na nazwę ul. 1 Maja. Święto Pracy było najważniejszym dniem świątecznym w czasach PRL-u, ale samo święto jest o wiele starsze niż PRL. Zostało ono ogłoszone już w roku 1889 przez Drugą Międzynarodówkę dla upamiętnienia demonstracji robotniczych, które miały miejsce w pierwszych dniach maja 1886 r. w Chicago. Ich celem było wywalczenie ośmiogodzinnego dnia pracy. Już w roku 1890 odbywały się w Polsce pierwsze demonstracje pierwszomajowe i pochody. Świętem narodowym, wolnym od pracy, pierwszy maja stał się dopiero w roku 1950 i tak pozostało do dziś, mimo zmieniających się władz i dyskusji wokół sensu Święta Pracy.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej