ul. Grodzka

Nowosądecki kwartet » ul. Grodzka

W czasach zaboru Austriacy przystąpili do regulacji i wytyczania dróg i ulic. W ramach tych prac została wyznaczona obecna ulica Grodzka. Tereny na południe od niej stały się obszarem osadnictwa kolonistów niemieckich - w 1808 r. "na Grodzkiem" mieszkało już 51 kolonistów z rodzinami.

W roku 1934 zmieniono nazwę ulicy na Bronisława Pierackiego (1895-1934), ku czci ministra spraw wewnętrznych. Był on wychowankiem I Gimnazjum w Nowym Sączu. Został zamordowany 15 czerwca 1934 w Warszawie i pochowany w Nowym Sączu.

Podczas okupacji Niemcy zmienili nazwę ulicy na Oswald-Stamm-Straße. Oswald Jakob Stamm, urodzony w roku 1909, był jednym z niemieckich dywersantów, aresztowanych przez polski kontrwywiad 29 sierpnia 1939 r. Został rozstrzelany 8 września 1939 r.

Ulica Grodzka pełni dzisiaj bardzo ważną rolę w funkcjonowaniu miasta Nowy Sącz. Łączy ze sobą trzy główne ulice: Kunegundy, Aleje Wolności oraz Nawojowską. Znajdują się przy niej różne firmy między innymi: Klub ATOM (kręgle, bilard), Sklep „SPOŁEM”, kamienice oraz bloki mieszkalne. Zespół Szkół Ekonomicznych im. Oskara Langego znajduje się przy ul. Grodzkiej 34.

(Zdj. archiwa prywatne D. Pasek, źródło informacji: www.bethania.pl)

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej