ul. Kolejowa

Nowosądecki kwartet » ul. Kolejowa

W roku 1876, w czasach zaboru austrowęgierskiego została wytyczona nowa nowosądecka ulica o nazwie Quergasse. Przy tej ulicy został wzniesiony dworzec kolejowy, jeden z pierwszych i najważniejszych obiektów, który znacząco wpłynął na rozwój miasta. Inwestycja powstała w ramach projektu Galicyjskiej Kolei Transwersalnej. Miała na celu połączenie już istniejących tras o przebiegu równoleżnikowym i stworzenie nieprzerwanego ciągu komunikacji kolejowej z zachodu na wschód terytorium.

Podczas II wojny światowej (1939-1945) ulica Kolejowa została przemianowana przez władze niemieckie na Bahnstraße  - w tłumaczeniu ul. Dworcowa. Mieszczący się przy tej ulicy dworzec kolejowy był najważniejszym punktem strategicznym dla działań wojennych okupanta niemieckiego. Tą drogą, stacjonujący w Nowym Sączu już od 6 września 1939 roku, Niemcy byli zaopatrywani w broń oraz inne zasoby niezbędne do prowadzenia działań wojennych.

W latach 1953-1957 nowosądecka ulica Kolejowa nosiła nazwę ul. Stalingradzka. Władze komunistyczne nadały jej taką nazwę na cześć rosyjskiego miasta Stalingrad, gdzie odbyła się jedna z ważniejszych i najkrwawszych bitew II wojny światowej. Właśnie tam, w roku 1942 i 1943, armia rosyjska całkowicie zniszczyła 6. armię niemiecką. Miasto nazwano na cześć rosyjskiego, komunistycznego przywódcy - Józefa Stalina.

Obecna nazwa ulicy Kolejowej została oficjalnie użyta po raz pierwszy w roku 1918, po odzyskaniu niepodległości przez Polskę. Po 40 latach ponownie wrócono do tej nazwy. Nazwa ul. Kolejowa wzięła się po prostu z faktu, iż przy niej ulokowano dworzec kolejowy.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej