ul. Lubomirskich (Starostów Sądeckich)

Nowosądecki kwartet » ul. Lubomirskich (Starostów Sądeckich)

W Kolonii Kolejowej, zbudowanej, aby zaspokoić potrzeby mieszkaniowe dużej grupy pracowników dworca i Warsztatów Naprawczych w Nowym Sączu, znajdowało się kilka ślepych uliczek. Dzisiejsza ul. Lubomirskich była jedną z nich i zwano ją początkowo Sackgasse II. Po przedłużeniu niektórych ulic do dzisiejszej ul. M. Niedziałkowskiego, ul. Kunegundy i Zygmuntowskiej, ulice w tej dzielnicy  otrzymały nowe nazwy i numerację. Sackgasse II stała się II przecznicą.

Pod rządami PRL-u ulica otrzymała swoją pełną nazwę: ul. Marcelego Nowotki. Nowotko urodził się 8 lipca 1893 roku w Warszawie. Szybko stał się centralną postacią młodego komunizmu. W czasie wojny polsko-bolszewickiej nie ukrywał swojej sympatii do sowietów. Z tego powodu otrzymał w roku 1920 karę śmierci. Karę cofnięto, co nie zmieniło faktu, że Nowotko nadal działał na rzecz komunizmu. Jeszcze wielokrotnie był skazywany na karę więzienia. W czasie II wojny światowej działał w okupowanej Polsce na rzecz Związku Radzieckiego, nawet na szkodę Armii Krajowej. 28 listopada 1942 r. został zamordowany w Warszawie, prawdopodobnie na zlecenie Bolesława Mołojca, który chciał zająć miejsce Nowotki w Polskiej Partii Robotniczej.

Wraz z komunizmem zniknęła z mapy Nowego Sącza nazwa ul. M. Nowotki. Ta mała uliczka nosi od 1990 roku nazwę ul. Lubomirskich, ku czci rodu książąt Lubomirskich, który swoje korzenie ma w Małopolsce. Wielu członków rodu pełniło funkcję starosty sądeckiego (m. in. Sebastian, Konstanty i Aleksander Lubomirscy). Tylko niewielu wie, że pełna nazwa tej uliczki brzmi: ul. Lubomirskich (Starostów Sądeckich).

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej