ul. Mieczysława Niedziałkowskiego

Nowosądecki kwartet » ul. Mieczysława Niedziałkowskiego

Ul. M. Niedziałkowskiego nazywała się początkowo Gasse II i powstała przy budowie Kolonii Kolejowej, jednej z najstarszych dzielnic robotniczych na południu Polski. Dzielnica ta, bardziej znana jako „Stara Kolonia”, powstała, aby zaspokoić potrzeby mieszkaniowe rosnącej grupy robotników Warsztatów Naprawczych usytuowanych obok nowego dworca. Najpierw zbudowano 37 małych, niedrogich domów, wszystkie z ogródkiem i budynkiem gospodarczym, tak jak to wtedy było w zwyczaju. W roku 1917 ukończono zgodnie z planem 100 domów, a oprócz tego kościół, szkołę i przychodnię. Na skrzyżowaniu ul. Kolejowej i Niedziałkowskiego znajduje się wyjątkowo 8 domów piętrowych, z których każdy przeznaczony był dla 4 rodzin. Przy ul. Zygmunta Marka stoją 2 identyczne domy wielorodzinne.

Początkowo ulice były tutaj po prostu numerowane, stąd pierwsza nazwa ulicy Gasse II (uliczka II). Kiedy po pewnym czasie niektóre z ulic zostały przedłużone, numeracja uległa zmianie. Dawna I ulica otrzymała nazwę Legionów (obecna 1 Maja). Gasse II stała się I ulicą.

W czasie II wojny światowej znazyfikowano wiele nazw ulic. Tak pojawiła się nazwa Alfons-Bauer-Straße. Pozwala ona przypuszczać, że chodzi o niemieckiego kompozytora Alfonsa Bauera, ale wątpimy, że to on był inspiracją dla pomysłodawców nazwy, ponieważ - chociaż był znany już w latach 40. XX wieku - jego największe sukcesy przypadają dopiero na okres powojenny.

Z całą pewnością życie Mieczysława Niedziałkowskiego zainspirowało włodarzy miasta w okresie PRL-u, aby przemianować ulicę. Niedziałkowski urodził się 19 września 1983 r. w Wilnie. Już w czasie I wojny światowej był przywódcą ruchu oporu, za co został aresztowany w roku 1917. W okresie międzywojennym był działaczem PPS-u i mimo młodego wieku (28 lat) posłem z ramienia tej partii. W roku 1939 brał czynny udział w obronie Warszawy. Został aresztowany przez Gestapo 20 grudnia 1939 roku i zamordowany 21 czerwca 1940 roku, podczas masowej egzekucji w Palmirach.

Ciekawostką jest, że Niedziałkowski został przez władze PRL-u odznaczony pośmiertnie Krzyżem Grunwaldu I klasy oraz Medalem Zwycięstwa i Wolności. Otrzymał również 12 sierpnia 1954 r. pośmiertnie Krzyż Niepodległości Polski Podziemnej z Mieczami, od Prezydenta RP na Wychodźstwie Augusta Zaleskiego. Prawdopodobne z tego powodu ulica mogła po upadku komunizmu zachować jego imię.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej