ul. Narcyza Wiatra

Nowosądecki kwartet » ul. Narcyza Wiatra

W Kolonii Kolejowej, zbudowanej, aby zaspokoić potrzeby mieszkaniowe dużej grupy pracowników dworca i Warsztatów Naprawczych w Nowym Sączu, znajdowało się kilka ślepych uliczek. Dzisiejsza ul. Narcyza Wiatra była jedną z nich i zwano ją początkowo Sackgasse I. Po przedłużeniu niektórych ulic do dzisiejszej ul. M. Niedziałkowskiego, ul. Kunegundy i Zygmuntowskiej, ulice w tej dzielnicy otrzymały nowe nazwy i numerację. Sackgasse I stała się I przecznicą.

Pod rządami PRL-u ulica otrzymała swoją pełną nazwę: ul. Adama Próchnika. Próchnik urodził się 21 sierpnia 1892 r. we Lwowie. W roku 1914 został wcielony do wojska austriackiego i walczył na tak zwanym Froncie Karpackim. Wskutek odniesionych ran został zwolniony ze służby wojskowej w roku 1917. Rozpoczął wówczas działalność w PPS i został posłem z ramienia tej partii w roku 1928. Jako znawca ruchu robotniczego opublikował wiele prac i artykułów, nawet w czasie II wojny światowej. Zmarł nagle na chorobę serca 22 maja 1942 roku.

Wraz z komunizmem zniknęła z mapy Nowego Sącza nazwa ul. Adama Próchnika. Obecnie ulica nosi imię Narcyza Wiatra, znanego pod pseudonimem Zawojna lub Władysław Brzoza. Urodzony 19 września 1939 r. w Stróżach, Wiatr był działaczem polskiego ruchu ludowego. Brał udział w kampanii wrześniowej. W 1940 r.  został komendantem Obwodu Batalionów Chłopskich Nowy Sącz. W latach 1941-1945 był komendantem Okręgu VI Batalionów Chłopskich na Małopolskę i Śląsk. Bezpośrednio po wyzwoleniu był poszukiwany przez Urząd Bezpieczeństwa. 21 kwietnia 1945 r. został zamordowany na krakowskich Plantach przez dwóch funkcjonariuszy tych służb. Próba przywrócenia dobrego imienia w czasach PRL-u nie udała się. Mała uliczka w Kolonii Kolejowej jest późnym aktem okazania szacunku Narcyzowi Wiatrowi.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej