ul. Norberta Barlickiego

Nowosądecki kwartet » ul. Norberta Barlickiego

Stara Kolonia, dzielnica robotnicza w okolicach dworca w Nowym Sączu, powstała pod koniec XIX wieku. Składa się ze 100 domów dla robotników, z małym ogródkiem przy każdym z nich. Oprócz 86 bliźniaków znajduje się tam 12 budynków czterorodzinnych i 2 wielomieszkaniowe. Charakterystyczny układ szachownicy nadaje tej dzielnicy szczególny urok.

Początkowo ulice były tutaj po prostu numerowane, stąd pierwsza nazwa ulicy Gasse III (uliczka III). Kiedy po pewnym czasie niektóre z ulic zostały przedłużone, numeracja uległa zmianie. W okresie międzywojennym dawna I ulica otrzymała nazwę Legionów (obecna 1 Maja). Gasse III stała się II ulicą.

W piśmie z 24.09.1940 r. okupant postuluje zmianą wielu nazw ulic. Tak pojawia się pomysł zmiany nazwy II ulicy na Karl-Herr-Straße. Niestety nie znaleźliśmy dostatecznego wyjaśnienia, kogo naziści mieli na myśli.

Bardziej jednoznaczną jest sytuacja w okresie Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej. Ta mała uliczka otrzymuje wtedy nazwę ul. Norberta Barlickiego, ku czci działacza i lidera PPS. Norbert Barlicki urodził się 6 czerwca 1860 r. Był ważną postacią świata polityki w latach międzywojennych (m.in. przywódca PPS, poseł na Sejm, a od 13 lutego do 20 kwietnia 1926 r. minister robót publicznych). W okresie okupacji brał udział w ruchu oporu, został aresztowany przez Gestapo 21 kwietnia 1940 r. Poniósł śmierć w obozie Auschwitz-Birkenau 6 sierpnia 1941 r.

Na uwagę zasługuje fakt, że nazwa pozostała po upadku komunizmu. Widocznie Norbert Barlicki to osoba, która jest doceniana ponadczasowo.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej