ul. Podhalańska

Nowosądecki kwartet » ul. Podhalańska

Gasse IV, obecna ul. Podhalańska, była jedną z ulic Kolonii Kolejowej, położonej niedaleko dworca kolejowego. Po otworzeniu połączenia kolejowego Tarnów-Leluchów i powstaniu  Warsztatów Kolejowych w Nowym Sączu, konieczna była dzielnica dla pracowników kolei. Niedaleko nowego dworca wytyczono obszar 10 hektarów, tak zwaną Starą Kolonię, składającą się ze 100 domów, głównie bardzo skromnie wyglądających bliźniaków. Typowy jest układ tej dzielnicy, przypominający szachownicę.

Początkowo ulice były tutaj po prostu numerowane, stąd pierwsza nazwa ulicy Gasse IV (uliczka IV). Kiedy po pewnym czasie niektóre z ulic zostały przedłużone, numeracja uległa zmianie. W okresie międzywojennym dawna I ulica otrzymała nazwę Legionów (obecna 1 Maja). Gasse IV stała się III ulicą.

W okresie okupacji naziści zaproponowali przemianowanie ulicy na Vorgebirgsstraße, co jest dosłownym tłumaczeniem nazwy ul. Podhalańska.

W latach istnienia Polskiej Rzeczypospolitej Ludowej nawet tę niewielką uliczkę należało nazwać imieniem jakiejś ważnej dla nowego reżimu osobistości. Tak powstała ul. Karola Marksa, dla uczczenia pomysłodawcy socjalizmu naukowego.

Po upadku komunizmu powrócono do nazwy ul. Podhalańska. Od roku 1996 pod numerem 38 ma swoją siedzibę Zespół Szkół Nr 2 im. Sybiraków (do roku 1999 pod nazwą Zasadnicza Szkoła Zawodowa Nr 6).

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej