ul. Zygmuntowska

Nowosądecki kwartet » ul. Zygmuntowska

Ulica Quergasse III powstała przy budowie Starej Kolonii pod koniec XIX wieku. Z jednej strony granicę tej dzielnicy stanowiła Quergasse I (która po przedłużeniu w roku 1908 do ul. Sienkiewicza została nazwana ul. Kolejową), z drugiej strony Quergasse III. Po jej przedłużeniu do ul. Kunegundy, do użytku weszła nazwa ul. Zygmuntowska, ku czci króla Zygmunta III Wazy (ur. 20 czerwca 1566 w szwedzkim zamku Gripsholm, zm. 30 kwietnia 1632 w Warszawie). Zygmunt był królem Polski (1587-1632) i Szwecji (1592-1599, jako Sigismund).

W czasie okupacji używano nazwy Sigismunder Straße, a po wojnie przywrócono nazwę ul. Zygmuntowska.

Na skrzywianiu z Alejami Stefana Batorego znajduje się neogotycki Kościół Kolejowy, zbudowany w latach 1897-1899, pod wezwaniem św. Elżbiety. W roku 1903 jezuici zobowiązali się sprawować posługę kapłańską w tym kościele. Naprzeciw usytuowana jest Szkoła Podstawowa Nr 8 im. Władysława Jagiełły.

Kiedy spacerujemy ulicą Zygmuntowską w stronę ul. Kunegundy, widzimy po lewej stronie małe domki Starej Kolonii. Można zliczyć w tej dzielnicy 100 domów zbudowanych na potrzeby robotników Warsztatów Kolejowych w Nowym Sączu. Na końcu dzielnicy, po drugiej stronie ulicy, mieści się Dom Robotniczy. Jego plany architektoniczne wykonał lwowski architekt, Jan Stobiecki. Ukończony w 1907 r. pełnił rolę centrum życia kulturalnego mieszkańców osiedla. W roku 1903 rozpoczęło tutaj swoją działalność kino „Wiedza”, które do roku 2008 funkcjonowało jako kino „Kolejarz”. Pieczołowicie odnowiony „Dom Robotniczy” można zaliczyć do najpiękniejszych budynków w całym mieście.

Partnerzy i Sponsorzy

ZSS SPLOT Muzeum Historii Polski Patriotyzm Jutra Ministerstwo Edukacji Narodowej Wojewódstwo Małopolskie Pracownia Figaro Nowy Sącz
International Organization for Migration Stiftung EVZ - Erinnerung Veantwortung Zukunft Institut für angewandte Geschichte Geschichtswerkstatt Europa Borussia Olsztyn Kolegium Europy Wschodniej