Doczekaliśmy się rewolucji w nożnej piłce. Na pewno zostanie utworzona Superliga!

22.04.2021, 13:52

Wydaje się już niemal przesądzone, iż za chwilę w nożnej piłce jaką kochamy wydarzą się niespodziewane zmiany. Nie jest tajemnicą to, że to jest w tym momencie najczęściej oglądana dyscyplina sportowa w Europie. Gigantyczne liczby w telewizji potrafią generować rozgrywki piłkarskie, co przekłada się na ogromne pieniądze w świecie piłkarskim. Od wielu lat futbol podąża w jednym kierunku i niestety warto to przyznać. Ciągle drużyny europejskie szukają konceptu na to, jak dosięgnąć prywatny punkt docelowy, ponieważ mają chęć zyskiwać dużo większe środki. Sporo świadczy o tym, iż właśnie doszło do jedności wielu najmocniejszych drużyn piłki nożnej na Starym Kontynencie. Zostały zatwierdzone informacje w niedzielne popołudnie w przypadku wszystkim już znanej Superligi. Tutaj na myśli mamy ligę zespalająca najpopularniejsze zespoły piłkarskie w jednej lidze. Perez mianowany został pierwszym prezesem Superligi, który wykonuje też tę funkcję w Królewskich, a więc obecnym mistrzu La Liga.

od dawna powraca w prasie temat utworzenia Superligi. Najskuteczniejsze i najwięcej zarabiające kluby przez cały czas dążą do tego, aby spotkania rozgrywać w gronie własnym. W rzeczywistości oznacza to, iż zarobki będą znacznie większe niż z brania udziału w najpopularniejszej na tę chwilę Lidze Mistrzów. Musimy wiedzieć o tym, jaki wpływ mieć może stworzenie Superligi na światową piłkę nożną. UEFA i FIFA, a więc dwie najpopularniejsze federacje piłkarskie są przeciwko stworzeniu tego rodzaju zmagań. Zawodnicy grający w Superlidze nie będą mieli możliwości reprezentować swojego państwa w mistrzostwach Starego Kontynentu a także na mistrzostwach świata i już zostało wydane pismo dotyczące tego. Zmagania kadr narodowych w razie takiego rozwoju zdarzeń odbywałyby się z pominięciem najpopularniejszych piłkarskich gwiazd. Jeszcze całkiem niedawno to brzmiało abstrakcyjnie, lecz na chwilę obecną jest to niezwykle sensowny projekt. W sytuacji gdy Superliga serio rozpocznie się, to czeka na nas rzeczywista rewolucja w europejskiej piłce nożnej.