Nadchodzi dzień premiery najnowszego PlayStation5

22.09.2020, 12:35

Jeszcze w 2019 roku obiecano, że w stosunkowo niedalekiej przyszłości Sony zaprezentuje fanom swoje świeże dzieło, czyli PlayStation 5. Prawdą jest, że wśród graczy w dalszym ciągu dobrze znana okazuje się ostatnia wersja konsoli i nic nie wskazuje na to, by zaciekawienie nią miało słabnąć. Aczkolwiek Sony zdecydowało się na wyprodukowanie konsoli do gier najnowszej generacji, w związku z czym klienci z niecierpliwością czekają.

Najświeższe rozwiązania technologii w konsolach PS5

Marka Sony kilka razy już udowodniła, iż okazuje się innowatorem wśród innych firm tego typu oraz może zdziwić klientów. PlayStation4 postawiła dosyć wysoko poprzeczkę konkurencji - to wszystko przez zupełnie innowacyjną jakość, której wcześniej nie zaprezentowała inna firma. Bardzo wyczulone kontrolery, gierki najnowszej generacji, grafika - klienci bez wątpienia potrafili docenić takie wspomniane detale oraz dzięki temu aktualnie PlayStation4 okazuje się być najszybciej zarabiającą konsolą do gier w historii.

Jednak nie obyło się bez początkowych problemów - Sony zamierzało przekroczyć różnego rodzaju granice technologiczne (co rzeczywiście im się udało), jednakże wypuszczenie i przedpremierowe pokazy konsoli PS4 stworzyły różne odczucia. Fanom, obeznanym z innowacyjną konsolą PS3, nie w 100 procentach pasowały chociażby pady, gdyż w pierwszej chwili wydawało się, że są niezwykle nieforemne. Ostatecznie pady przybrały zasadniczo podmieniony wygląd, lecz problemem zostawał pierwotny model PS4. PlayStation4 miała kłopoty z przegrzewaniem się, sprzęt potrafił także sam się wyłączać.

Jednak po pewnym czasie i aktualizacjach wrzucanych na bieżąco, okazało się, iż mimo wszystko marka Sony idzie w niezłą stronę, a stworzona konsola ma łatkę legendy. Rzecz jasna nie byłoby to możliwe, gdyby nie gierki, które sporo ludzi bardzo sentymentalnie wspomina.

A czy PlayStation5 będzie analogicznym osiągnięciem?

Prawdopodobnie niejeden gracz i pasjonat ciekawostek technologicznych niecierpliwie oczekuje pojawienia się najnowszej konsoli. Sony potwierdziło, iż gierki znane z PlayStation 4 będą działały na przyszłej konsoli (jednak nie podziała odwrotnie, co licznym ludziom się nie podoba). Pojawiły się już teraz pierwsze teorie o kłopotach z przedpremierowymi zamówieniami - mówi się, że Sony nie wyrabia się z produkowaniem, jednak nie jesteśmy pewni, czy nie są to aby tylko złośliwe plotki. W necie pojawiają się kolejne informacje także o tym, że PlayStation 5 może mieć rzekomo problemy z rozdzielczością 4k. Mimo tego i tutaj nie jest pewne, jaka będzie prawda. Wszystkiego dowiemy się podczas premiery, tj. 19 listopada 2020 roku.