Niedługo startują wybory prezydenckie w Stanach

15.09.2020, 13:39

W 2020 roku Ameryka odda swój głos na kolejną głowę kraju. W tym momencie ten obowiązek sprawuje Donald Trump i zdecydowanie stara się on o następną kadencję. Mimo wszystko konkurencja także się stara i 50 dni przed głosowaniem mamy możliwość zapoznać się z publiczną opinią. W jaki sposób przedstawia się bieżąca sytuacja? Które szanse są najlepiej rokujące? W opozycji z ostatnimi wyborami, największy konkurent Donalda Trumpa posiada znacznie wyższą przewagę.

Joe Biden, przedstawiciel Demokratów, ma ponad 7% przewagi nad aktualnym prezydentem Stanów. Jednak komitet wyborczy Donalda Trumpa nie rozpacza i nie uważa, żeby aktualne sondy oddawały faktyczny wynik głosowania. W ostatnim głosowaniu sytuacja była trochę podobna - była sekretarz stanu w ostatnich wyborach również prowadziła, ale ta wyższość nie wydawała się tak spora. Było to tylko 2,3 procenta. Niezależnie od tego, iż była sekretarz stanu posiadała wyższość a także uzyskała większą ilość głosów, wziąwszy pod uwagę całe USA, przegrała wybory z obecnym prezydentem.

Ciekawe okazuje się to, że w Stanach Zjednoczonych nie decyduje o większa liczba poszczególnych głosów nie decyduje o wygranej. Przesądzający jest wybór elektorów - we wszystkich stanach określona jest ich liczba i uzależniona jest ona od liczby mieszkańców w danym stanie. Aktualnie walczy ze sobą w znacznej mierze pięć stanów - Wisconsin, Michigan, Floryda, Arizon oraz Pensylwania.

We wszystkich wskazanych stanach sondaże różnią się. Gdzieniegdzie wygrywa Donald Trump, innym razem rywal Trumpa. Sytuacja więc nie będzie jednoznaczna. Dużo zdecydowanie zależeć będzie od ogólnych nastrojów w wybranym stanie - niekiedy ludzie przedstawiają w znacznej mierze republikańskie postawy, a gdzieniegdzie będą to demokratyczne postawy. Mimo to chociażby w stanach ogólnie o poglądach republikańskich w ostatnich latach miały miejsce ogromne zmiany. Wiele dzięki młodym ludziom, którzy mają stosunkowo liberalne postawy, a decydują się przeprowadzić przez domy w niskich cenach. Tego typu głosy być może będą miały wielki wpływ na wskazanie następnego przedstawiciela państwa.

A jak wyglądać będą wybory podczas trwania epidemii? Z powodu pandemii wybory będą trochę dłuższe, bo rozpoczną się nawet we wrześniu. Duża ilość mieszkańców Stanów chce głosować metodą korespondencyjną.

Musimy zatem czekać na dalszy rozwój sytuacji - wziąwszy pod uwagę ostatnie wybory, nic nie może być 100% pewne i kierowanie się badaniami może być niewłaściwe.