Powrót do szkoły a koronawirus

01.09.2020, 12:06

W ciągu bieżącego tygodnia dzieci mają pójść do szkół oraz przedszkoli, lecz dalej wahanie wzbudza Covid-19, z którym świat walczy od samego początku roku. Z całą pewnością fakt, iż od marca dzieci pobierają lekcje w sposób zdalny, okazało się jedną z przyczyn, przez które mogliśmy zatrzymać w Polsce silny rozwój epidemii. Jednak czy epidemia w tej chwili wydaje się być aż tak zrównoważona, aby udostępnić przedszkola, szkoły czy żłobki a potem pozwolić uczniom uczęszczać na lekcje?

Każdy ma inne podejście do tematu

Nie istnieje łatwa odpowiedź, co będzie najodpowiedniejsze - puszczenie uczniów do szkół, czy mus kontynuowania internetowej nauki. Dla przykładu sceptycy a także lekarze mówią, że przecież to faktycznie najmłodsi najszybciej roznoszą różnego rodzaju bakterie czy też wirusy, a budynki oświaty okazują się być dobrym miejscem, gdzie rozwijają się infekcje. Dobrze zna to każdy z nas - na zajęcia przybędzie pojedyncze zainfekowane dziecko i potem w chorobę wpada znacznie więcej dzieci.

Zmęczeni obostrzeniami są zdania, iż opracowano sporo metod, do których powinny stosować się budynki oświaty, aby mieć możliwość ugościć w tym roku szkolnym swoich uczniów. Jednakże czy aby na pewno najmłodsze dzieci będą ich przestrzegać? Czy to dobry scenariusz, żeby ogromna grupa uczniów była w jednej lekcyjnej salce? Lekarze mówią, iż nie.

Na naukę z domu skarżą się czasem uczniowie lub rodzice. Najmocniej dotknęło to uczniów liceum, którzy mówią, iż przez jakiś czas nauki zdalnej się okażą niezbyt dobrze przyuczeni do egzaminu maturalnego (chociaż z drugiej strony w tym roku egzamin maturalny nie wyszedł jakoś najgorzej). Istotne się okazuje jednakże to, że nie każdy uczeń musi mieć dostęp do Internetu i komputera. W rodzinach wielodzietnych bywa tak, że w mieszkaniu zobaczymy jeden laptop. Rodzice będą mieć zatem kłopot przy zapewnianiu swoim dzieciom elekcji w tym samym momencie.

Istotne będą również społeczne relacje. Szkoła się okazuje bardzo ważnym czynnikiem w psychologicznym rozwoju nastolatków. Dzięki szkole możemy nauczyć się życia w społeczeństwie oraz możemy nawiązywać relacje oparte na przyjaźni. Oczywiście w obecnej sytuacji aspekty życia społecznego są najmniej istotne, a najmocniej liczy się bezpieczeństwo uczniów, ich rodziców i pedagogów.

To od samych uczniów i szkolnej kadry zależeć będzie najwięcej

Szerzenie się koronawirusa zależeć będzie pewnie od tego, czy uczniowie będą w stanie przestrzegać zapisów ustalonych przez Stację Sanitarno-Epidemiologiczną oraz od tego czy nauczyciele będą w stanie to wykorzystywanie obostrzeń pilnować. Niejedni twierdzą, że wypuszczenie uczniów do szkół przyspieszy znaczny rozwój choroby, a w związku z tym placówki oświatowe zostaną wstrzymane za miesiąc czy dwa. Wypada oglądać cały czas informacje, bo na samym początku września wiele się może okazać.