Rozmowa z księciem Harrym oraz Meghan Markle

19.03.2021, 16:29

Ostatnio, a więc 7.03 o 20:00 miał miejsce wywiad prezenterki telewizyjnej Oprah z księciem Harrym a także jego żoną Meghan Markle. O dyskusji tej szybko zrobiło się bardzo głośno i nadal jest to jeden z głównych tematów w otoczeniu wszelkich tabloidów. Był to 1 wzajemny wywiad Harry'ego i Meghan po wypisaniu się pary z królewskiej rodziny a także przeprowadzce do Stanów Zjednoczonych. Podczas telewizyjnego spotkania z Oprah para wyjaśniła powody swych decyzji oraz przedstawiła własną wersję wydarzeń z uczestnictwa na dworze królewskim. Podczas rozmowy pojawiły się oskarżenia rasizmu, obojętności i utrwalania kłamstw pod adresem Pałacu Buckingham.

Na domiar tego, na podstawie zamieszczonego parę dni temu sondażu ośrodka YouGov Brytyjczycy w całym konflikcie w rodzinie królewskiej są raczej po stronie królowej Elżbiety i pozostałych członków rodziny niżeli Harry'ego i Meghan. Jednak nie można zaprzeczyć, że poparcie jest nadzwyczaj zróżnicowane, w zależności od wieku i sympatii politycznych. Tabloidy brytyjskie podkreślają, że jeśli tylko Meghan i Harry zechcieliby kiedyś powrócić do królewskiej rodziny, to tym właśnie wywiadem przekreślili nieodwołanie swoją możliwość. Oprócz wspomnianych wcześniej kwestii królewska para poruszyła też temat tego, że książe nie zauważył wcześniej, że jest on "uwięziony", jak sam twierdzi, jak i również temat myśli samobójczych Meghan.

Prowadzący kanał na platformie YouTube, którzy zajmują się szukaniem informacji Archie Manners i Josh Pieters, zmotywowali czwórkę profesjonalistów omawiających w publikatorach kwestie rodziny królewskiej na omówienie wywiadu dwa dni przed jego emisją. Profesjonaliści, w tym miniony prasowy sekretarz brytyjskiej królowej, przeanalizowali całą rozmowę, sugerując tym samym Winfrey subiektywizm a z kolei Meghan używanie bezkompromisowego i ostrego języka. Wywiad Oprah z Harrym oraz Meghan pokazany został w wieczorem w TVN24. Wówczas wywiad ten podglądało średnio szacunkowo 1mln widzów. Stacja okazała się wtedy wiceliderem na rynku, wyprzedzając tym samym Polsat i TVN.

Jednocześnie mówi się, że wywiad ten potwierdził legendę dotyczącą Oprah jako redaktorki, która może wykrzesać z rozmówcy wszystko w najdrobniejszych szczegółach. Z uwagi na szokujące rewelacje pary książęcej media piszą o "telewizyjnej rozmowie dekady", chociaż Oprah robiła to już wielokrotnie. Bez wątpienia trzeba przyznać, że temat ten będzie w ciągu tych tygodni z pewnością cały czas omawiany.