Straszne wydarzenie na szczycie Kilimandżaro

26.02.2021, 11:56

Tym fatalnym wydarzeniem było odejście słynnego kajakarza Aleksandra Doby, a doszło do tego na najwyższym szczycie Afryki dnia 22 lutego. Popularny turysta zmarł w czasie zdobywania najwyższego szczytu Afryki. Zdołał wejść na szczyt o godzinie 11:00 z zespołem dwóch przewodników, którzy mają duże doświadczenie we wspinaczce. Według nich kompletnie nic nie wskazywało na złe samopoczucie podróżnika. Doba zaraz po wejściu na sam szczyt Kilimandżaro potrzebował kilka minut przerwy tuż przed zrobieniem zdjęcia. Na początku Doba stracił przytomność, a po pewnym czasie doszło zatrzymania funkcji życiowych. Przewodnicy słynnego podróżnika podjęli się reanimacji, jednak nie okazała się ona dostateczna.

Co powinno się wiedzieć o wspaniałym podróżniku?

Niemało osób określało pana Dobę mianem legendy, a także bohatera. I nie ma co się dziwić, ponieważ ten słynny wioślarz może pochwalić się dość sporą ilością osiągnięć. Miał ogromne doświadczenie w trudnych wyprawach. Aleksander Doba był pierwszym człowiekiem w historii, który Ocean Atlantycki przepłynął kajakiem. Znajomi oraz przyjaciele opowiadali, że był on osobą, którą cechowała odwaga, samozaparcie, dyscyplina czy też pogoda ducha. Pomagało mu to w osiąganiu swoich dokonań. W roku 2015 udało mu się otrzymać status Podróżnika Roku, jednak to nie jedyne osiągnięcie, ponieważ wiele razy został nagrodzony w Otwartych Akademickich Mistrzostwach Polski w górskim kajakarstwie. Nie możemy również pomijać tego, że dwanaście lat temu był w stanie samotnie przepłynąć Bajkał. To jest tylko parę sukcesów tego podróżnika. Było ich niezwykle wiele.