Wakacje podczas Covid-19

29.06.2021, 16:55

Nie da się zaprzeczyć, iż cały świat został poruszony pandemią Covid. Po przeszło roku każdy z nas ma już powyżej uszu tych obostrzeń, choroby a także wszystkiego, co dotyczy Covid. Zaledwie kilka dni temu w końcu się letni czas, a zatem wakacyjna przerwa. Na skutek tego setki ludzi uwzględnia podróże do innego kraju lub też wyjazdy na terenie kraju razem z bliskimi bądź też ze znajomymi. Nie mniej jednak aby wybronić się od kolejnej fali koronawirusa, koniecznością jest regularnie pamiętać o wszelkich zasadach bezpieczeństwa i stosować się do panujących obostrzeń. Miejmy na uwadze także to, iż zasadniczo każdy kraj ma różne zasady i restrykcje dotyczące społecznych kontaktów, kwarantanny, noszenia maseczek itd.

Dlatego z pewnością warto sprawdzić, jakie obowiązują wymagania w kraju, do którego się wybieramy na wakacje. Takie kwestie są na bieżąco aktualizowane, ponieważ te ograniczenia się non stop odmieniają. Tego rodzaju informacje można znaleźć przykładowo na rządowej stronie Ministerstwa Zdrowia bądź Straży Granicznej. Bierzmy pod rozwagę też to, aby nie rezygnować z pierwotnych środków ostrożności, takich jak utrzymywanie min. 1,5m dystansu, noszenie maseczki w zbiorowiskach ludzi czy też unikanie bliskiego kontaktu z osobami, które się źle czują.