Wielkie doznania w pojedynku finałowym turnieju Ligi Europejskiej! Villarreal pokonał United z Manchesteru a następnie sięgnął po trofeum!

06.06.2021, 08:54

To żadną tajemnicą nie jest, że mnóstwo piłkarskich fanów oczekuje na finałowe mecze najciekawszych rozgrywek. Mistrzostwa Starego Kontynentu się rozpoczną niedługo, co oznacza iż będziemy świadkami ogromnej liczby pojedynków piłkarskich. Lecz zanim to jednak nastąpi na nas czekają batalie finałowe w najpopularniejszych zespołowych turniejach. Jeden z finałów jest już za nami i znamy już triumfatora tych rozgrywek. Mówimy tutaj oczywiście o rozgrywkach Ligi Europejskiej. Kilka dni po starciu finałowym Ligi Europy czas nadchodzi na rozpoznanie werdykt w Lidze Mistrzów, lecz w tej chwili pragniemy skoncentrować się na tych zmaganiach pierwszych. Naprzeciw siebie stanęły ekipy Villarreal oraz Czerwonych Diabłów. Obecność tych dwóch ekip w finałowej batalii zapowiadała, iż na sympatyków nożnej piłki czekało niesamowite widowisko. Mecz ten był w rzeczy samej genialny.

Będzie rozsądnie pod uwagę brać to, że finałowy pojedynek turnieju Ligi Europy rozgrywany był na obiekcie Lechii z Gdańska w naszym kraju. Dla narodu polskiego nie ma żadnych wątpliwości do tego, że jest to olbrzymi zaszczyt, iż mieliśmy okazję ugościć dwie tak niesamowite ekipy. Selekcjonerem drużyny Villarreal jest Emery Unai, który jest znany z tego, iż jest w stanie triumfować w pojedynkach finałowych turnieju Ligi Europejskiej. Prowadzony przez Emery'ego Unai'a zespół nie był faworytem bukmacherów w pojedynku z United z Manchesteru, jednak to właśnie gracze Villarreal strzelili otwierającą wynik bramkę w tym finałowym meczu. Solskjaer'a piłkarze byli w stanie strzelić wyrównującą bramkę. Wynikiem 1:1 się skończył mecz i dlatego też sędzia musiał zaprosić oba kluby na dogrywkę. Fani piłki nożnej w dogrywce nie mieli okazji zobaczyć goli i właśnie dlatego też sędzia zaprosił graczy na konkurs jedenastek. Trzeba pod uwagę wziąć fakt, iż jedenastki jest loterią. Lepiej przygotowaną ekipą w tym meczu był CF Villarreal trenowany przez Unai'a Emery'ego, który triumfował rezultatem 11:10. Fantastyczny był to konkurs rzutów karnych. Nie strzelenie karnego de Gea, a więc golkipera United z Manchesteru zadecydowało o wygranej hiszpańskiej ekipy.