Xiaomi Mi8 zaprezentowany.

02.06.2018, 10:44

Xiaomi pokazało swój najświeższy flagowiec - Mi 8. Telefon przypomina iPhone X, zarówno z wyglądu jak i pod względem rozwiązań zaproponowanych zdecydowanie wcześniej przez Apple. Co takiego ma do zaproponowania najnowsza wersja chińskiego producenta?

Z okazji ósmej rocznicy funkcjonowania firmy na rynku, Xiaomi postanowił oznaczyć swój najnowszy model flagowca cyferką 8, jakby zapominając o tym, że nie ukazał się jeszcze model Mi 7. Mi 8 jest też pierwszym smartfonem od Xiaomi z notchem, czyli specyficznym wycięciem w górnej części ekranu. Posiada także rozpoznawanie twarzy i animowane emotikony. Czy to czasem nie brzmi znajomo? Xiaomi postanowiło wprowadzić do swojego telefonu niemało wcześniej wprowadzonych rozwiązań przez Apple, jednocześnie zadziwiająco dobrze sobie z tym radząc. Smartfon wyposażony jest w czytelny wyświetlacz w technologii Super AMOLED o przekątnej 6,21 cala, procesor Qualcom Snapdragon 845 z ośmioma rdzeniami, chip graficzny Adreno 630, 6 GB pamięci RAM, aż do 256 GB przestrzeni na dane, aparat główny 12 Mpix + 12 Mpix, dwukrotny zoom optyczny, przednia kamera o rozdzielczości 20 Mpix, czujnik Face ID, czytnik linii papilarnych. A to wszystko znajduje się zaledwie w 175 gramach.

Xiaomi podjął decyzję aby wyprodukować nieco gorszą wersję oznaczoną SE z trochę mniejszą przekątną ekranu i mniej wydajnym procesorem. Natomiast na rynku ma pojawić się lepsza wersja Mi 8, Explorer Edition, charakteryzująca się przezroczystymi pleckami. Będzie także posiadać skaner linii papilarnych z rozpoznawaniem jak silny jest nacisk.

W środku nie mogło się oczywiście obyć bez najnowszej wersji Androida - Oreo oraz MIUI 10 (który jest udoskonaloną przez Xiaomi wersją systemu Android).

Jest bardzo prawdopodobne, że Mi 8 będzie sporą konkurencją dla fotosmartfonów, gdyż w rankingu ogólnym plasuje się na 4 miejscu, razem z Samsungiem Galaxy S9+ z notą 99 punktów w serwisie DxOMark.

Warto pochylić się nad najnowszym flagowcem azjatyckiej firmy Xiaomi, chociażby dlatego, że jest to bardzo innowacyjna i wzbudzająca wiele ciekawości propozycja wśród smartfonów ze średniej półki cenowej.