Zaskakujący wynik w pierwszej rundzie turnieju Europa League! Warszawska Legia wysunęła się na pozycję numer jeden w klasyfikacji swojej grupy po tym jak ograła Spartak Moskwa!

17.09.2021, 11:44

Należy sobie uświadomić, że kluby piłkarskie z Polski strasznie rzadko zapewniają swoim sympatykom pozytywne doświadczenia w rozgrywkach europejskich. Co roku kluby z Ekstraklasy w mgnieniu oka ponoszą klęski w rozgrywkach eliminacyjnych i kończą swoją przygodę w europejskich pucharach i zostaliśmy oswojeni z tym. W trwającym w tej chwili sezonie piłkarscy sympatycy z naszego kraju mogli być jednak delikatnie mocniej uradowani z formy piłkarskich drużyn. W ostatecznym rozrachunku do grupowych zmagań zmagań europejskich dotarła wyłącznie Warszawska Legia, jednakże reszta ekip na etapie eliminacji sobie radziła całkiem nieźle. Jednakże teraz chcielibyśmy się skupić na poczynaniach Legii, która w środowy wieczór zainaugurowała walkę w zmaganiach grupowych Europa League. W premierowym meczu grupowej fazy rywalem był Spartak Moskwa, a więc niezwykle zasłużony zespół wywodzący się z Rosji.

Przed tym meczem mnóstwo redakcji sportowych jednomyślnie twierdziło, że Legii z Warszawy naprawdę ciężko będzie postarać się o jakiekolwiek punkty. Spartak Moskwa przed tym starciem wydawał się oponentem znacznie trudniejszym i mistrz ligi polskiej musiał się bardzo starać, żeby ugrać chociaż remis w tym spotkaniu. Jednak sytuacja podczas meczu prezentowała się inaczej, co bez żadnych wątpliwości jest wyjątkową nowiną dla sympatyków futbolowych z naszego kraju. Już od pierwszych minut tego meczu gracze szkoleni przez Czesława Michniewicza postawili gospodarzom i parę razy znaleźli się blisko strzelenia gola. Z całą pewnością gracze Spartaka byli mocno zadziwieni tym, w jakim stylu to starcie rozgrywają gracze warszawskiej Legii. Strategia warszawskiej Legii okazała się naprawdę rozważna i można było dostrzec w niej pomysł na ten pojedynek. W chwili, gdy na tablicy pojawiła się ostatnia minuta starcia wydawało się, że mecz zakończy się wynikiem remisowym. Jednak w doliczonym czasie przez arbitra gracze Legii z Warszawy wyprowadzili błyskawiczną kontrę, która skończyła się trafieniem dla przyjezdnych zdobytym przez Lirima Kastratiego. Jeszcze w końcówce pojedynku gracze moskiewskiego Spartaka starali się zdobyć wyrównującego gola, jednakże brakło im paru minut i to gracze mistrza polskich rozgrywek mieli możliwość celebrować wygraną.