Zobacz seo konsultant

24.04.2021, 11:29

Czym jest skuteczne pozycjonowanie?

W pierwszej kolejności trzeba sobie uświadomić jak ważną funkcję w życiu każdego człowieka pełni internet. W ciągu ostatnich lat internet okazał się najbardziej opłacalnym kanałem dystrybucji usług, w dużej mierze poprzez ich łatwą dostępność i szeroki wybór. Również promocja w dzisiejszych czasach w większości mieści się w ramach internetu. Największe światowe firmy inwestują ogromne pieniądze w reklamę w mediach społecznościowych lub w reklamy w Google AdWords.

Google ma aż 97% udziałów we wszystkich wyszukiwaniach na Polskim rynku. W miesiącu jest to aż 100 miliardów wyszukiwań! Należałoby również nadmienić, że aż 70% Polaków każdego dnia korzysta z internetu. Więc jak być widocznym w Google?

Więcej niż 200 czynników ma wpływ na to, na której pozycji w wynikach wyszukiwarki Google znajdzie się Twoja witryna. Wśród nich znajdziemy ilość linków, które prowadzą do Twojej witryny, jakość i unikalność treści oraz ilość słów kluczowych. Według statystyk nawet 90% ludzi korzystających z internetu przegląda tylko pierwszą stronę wyników i aż 51% osób wchodzi jedynie w pierwszą wyszukaną stronę.

Co wchodzi w skład działań SEO?

SEO są to wszystkie ruchy, mające na celu zdobycie wysokich pozycji w wynikach wyszukiwania Google. Działań tych dokonują specjaliści, którzy dzięki wiedzy i doświadczeniu potrafią skutecznie pozycjonować stronę www. Stale podlegające zmianom algorytmy Google powinny być wciąż obserwowane tak, aby wybierać najbardziej korzystną strategię dla każdej strony klienta. Po pierwsze trzeba zadbać o trzy podstawowe elementy:

-optymalizację treści, czyli wzbogacenie strony o jedyne w swoim rodzaju, wartościowe i posiadające odpowiednią długość treści.

-optymalizację kodu, czyli uporządkowanie wewnętrznej struktury witryny tak, aby usunąć wszystkie błędy, nadać jej większą prędkość i zrobić porządek w strukturze nagłówków.

-link building, czyli działania , które mają na celu promocję strony we wszelkich zewnętrznych serwisach internetowych dzięki jej linkowaniu.

freelancing seo

Dlaczego pozycjonowanie jest tak istotne?

Znajdowanie się ścisłym TOP 10 na pierwszej stronie wyników wyszukiwania to gwarancja większej rozpoznawalności marki, budowania trwałego zaufania klientów i realnego powiększania sprzedaży. Bądź widoczny, zacznij promować się w internecie!