Tragiczne sytuacje w Afganistanie

08.09.2022, 15:31

Sytuacje, które następują w Afganistanie poruszyły zasadniczo cały świat. Po zajęciu stolicy Afganistanu przez talibów mnóstwo ludzi szturmuje lotnisko, za wszelką cenę próbując dopchać się do samolotu. Dlatego rozgrywają się tam przerażające sceny. W tym ogarniętym przez panikę mieście żyją również Polacy. W celu ewakuacji obywateli polskich i pracowników misji, jakiś czas temu premier Rzeczypospolitej polskiej podjął decyzję o wysłaniu do Afganistanu samolotów. Przejęcie całkowitej kontroli nad Kabulu przez talibów przyczyniło się do ogromnego przerażenia zamieszkujących to miasto jak i cały kraj. Prezydent Aszraf Ghani już wcześniej wyjechał za granicę, prawdopodobnie do Tadżykistanu. Władze Lotniska Międzynarodowego im. Hamida Karzaja w Kabulu odwołały wszystkie komercyjne loty, możliwe są wyłącznie loty wojskowe. Obecnie państwa NATO a także UE starają się ewakuować zarówno swych obywateli jak i Afgańczyków z Afganistanu.

Pomimo wcześniejszych publicznych oświadczeń talibów odnoszących się do tego, iż nie będą zawadzać ewakuacji ludzi, którzy chcą wyrwać się ze swojego kraju, możemy słyszeć o ostatnich wydarzeniach, w których to talibowie bestialsko pobili co najmniej kilkanaście osób (w tym dzieci oraz kobiety) próbujących dostać się na lotnisko w Kabulu. W obecnej chwili jedyną możliwą drogą ucieczki jest wspomniane już lotnisko, kontrolowane przez amerykańskie wojsko. Według informacji od Reutersa z Afganistanu, dotychczas samolotami wojskowymi ewakuowano ponad 2 tys. dyplomatów oraz cywilów. Podczas ostatnich tygodni toczący latami wojnę domową talibowie bardzo szybko opanowali dużą część Afganistanu. Ofensywa talibów skumulowała się z ostatecznym reemigrowaniem wojsk NATO oraz ich sojuszników, znajdujących się w Afganistanie od 2001r. Sytuacja jest bardzo niepokojąca i dynamiczna. Talibowie chcą nanieść jednakowe porządki w Afganistanie, jakie miały miejsce przed 2001r., które przypominają rzeczywistość z rządami Państwa Islamskiego. Kraj ten może niestety pojawić się na liście krajów upadłych, gdzie centralna władza nie działa, gdzie jest nieludzki rygor i korupcja.